Социологът Първан Симеонов и политическият анализатор Георги Харизанов от Института за дясна

...
Социологът Първан Симеонов и политическият анализатор Георги Харизанов от Института за дясна
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Предстоящият до края на годината политически сезон ще бъде нещо като буря пред затишие

Социологът Първан Симеонов и политическият анализатор   Георги Харизанов от Института за дясна политика  коментираха в ефира на " Хоризонт "  напрежението, зародило сред президента и изпълнителната власт по въпроси, свързани с избора и пазаруването на нов военен аероплан за армията, антикорупционния закон, връзките с Русия в подтекста на изводите, посочени в държавния отчет за националната сигурност и други Първан Симеонов посочи, че различията са били предстоящи от позиция на значимостта на тематиките, които са натоварени с огромен " конфликтен " капацитет. Директорът на организация " Галъп интернешънъл Болкан " разяснява:

Става дума за военни въпроси, за скъпи машини и за геополитика. Естествено, че бяха предстоящи. Дори и да нямаше мотив за скандал медиите щяха да го намерят или партиите щяха да го намерят. Винаги, когато става дума за такива неща абсурдът е " зад ъгъла " - обикновено. Така че нищо ненадейно. Плюс това настървението, с което другите артисти в този скандал навлязоха, свидетелстваше, че ще има ескалация. 

Въпросът е да забележим до каква степен ще стигне, тъй като може да придобие рискови размери , означи Първан Симеонов, като разясни:

Междуинституционално прение по един много сензитивен от интернационална позиция въпрос - това няма по какъв начин да се случи безобидно. Хубавото тук е, на мен ми наподобява, че макар разликите, които имат, трима от главните артисти в тази сага са почти на един и същи ум - и Радев, и Борисов, и Каракачанов, съгласно мен, имат подчертана сензитивност по тематиките за сигурността. И тримата сигурно са на едно и също уравновесено мнение по геополитическите обвързаности на България - т.е., не е както по-рано Борисов да бъде балансиращ, а пък Плевнелиев да бъде, там както го назоваха   " ястреб " и така нататък Нищо сходно няма - и тримата са на един ум. Тоест разногласието тук е по детайлите или по този начин ми се ще да имам вяра.

Аз виждам колизия, само че виждам и пътища да оправят нещата с оглед и на идното председателство на Съвета на Европейския съюз , означи още Симеонов.

Като означи, че няма причина констатацията за това, че Русия съставлява външнополитечска заплаха да отпадне от отчета за националната сигурност, Георги Харизанов се съгласи, че в позициите, които се отнасят до сигурността, може да се открият параметрите на единодушие:

Аз мисля, че има някакво единогласие по макрорамката. Мисля, че всички ние сме на наясно и като жители на страната какъв брой значима е сигурността. Също, че в програмата на ГЕРБ има заложено до 2021 година ние да изпълняваме критериите за два % от Брутния вътрешен артикул армията  - т.е. това ясно демонстрира, че тя сега е недофинансирана. И бих споделил, симпатичното държание на министър-председателя всякога, когато би трябвало да се вършат огромни разноски  - той е човек, който в никакъв случай не е симпатизирал на огромните разноски и това прави, по какъв начин да кажа, прелестно усещане. 

Първан Симеонов открои и някои трендове, които са " уловени " от социолозите в политическите процеси:

Нещата зациклиха. В дълготраен порядък е обикновено всяка власт да се " износва ", само че в кратковременен порядък ярката борба сред Българска социалистическа партия и ръководещите визира и двата лагера -  това е явно. В известна степен печеливши от това са и патриотите, които до този миг не са изпитали внезапно това, което други изпитват като да вземем за пример господин Марешки, а точно: това да се докоснеш до властта и на часа да спадне надолу престижът ти на на протестен, на раздавач на правдивост и по този начин нататък. Тоест там нещата наподобяват относително постоянни, освен това  -  това непрекъснато разменяне на конференции и контра конференции вкарва политиката в едно русло, което хората намират не просто за разбираемо, а за обикновено - съпротива и ръководещи се карат.  Тоест парадоксално цялата скандалност на обстановката резултира още веднъж в непоклатимост и в усмиряване.

Предполагам обаче, че идният политически сезон няколко месеца ще бъде нещо като стихия пред мъртвило, тъй като те ще се карат по такива тематики, след което би трябвало малко да затихнат към председателството (на Съвета на ЕС).  Но я има и другата логичност, чух я от служителите на реда неотдавна, те рекоха  - ние тогава ще протестираме, тъй като тогава ще ни чуят.

Що се отнася до самата политическа каста, коства ми се, че там ще работи някакъв инстинкт за национално самозапазване най-малко до края на председателството, а след това евентуално внезапно ще скочат като развързани , разяснява Първан Симеонов.

 Георги Харизанов Георги Харизанов добави:  Очевидно има налице едно опазване на балансите, бих споделил, още от преди изборите. Мисля, че няма огромна разлика в обстановката и в поддръжката преди изборите и обстановката в този момент. Може би, като се изключи господин Марешки, което и Първан Симеонов сподели. Патриотите явно са доста по-добри от Реформаторския блок в това да резервират физиономията си, да резервират силата си и да не наподобяват като прислуга на огромната ръководеща партия  - те доста добре играят по тази линия, вътре явно има систематизиране на функциите. И в този смисъл все по-дългосрочен стартира да наподобява хоризонтът пред това ръководство.

Целия разбор на Първан Симеонов и Георги Харизанов, които разясняват и възможностите на Слави Трифонов в политиката, може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР